In de paasvakantie van 2023 heb ik de kans gehad om deel te nemen aan mijn allereerste uitgebreide vrijwilligersactiviteit bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS). Gedurende een volledige week heb ik deelgenomen aan een bijzondere cursus als lid van de kookploeg. Deze inspirerende cursus vond plaats in het charmante T’schipken in Geraardsbergen. Het was tijdens deze ervaring dat mijn passie voor de VDS werkelijk tot bloei kwam en ik vol enthousiasme uitkijk naar toekomstige activiteiten.
Een VDS-cursus biedt jongeren de mogelijkheid om te leren en zich voor te bereiden op een rol als animator op een speelplein. Meestal zijn dit jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud. Op deze specifieke cursus waren maar liefst 75 jongeren aanwezig, die allemaal vol energie waren en klaarstonden om zich volledig in te zetten voor het speelpleinwerk.
Nu vraagt u zich wellicht af: “Krijgen ze dan een hele week lang lessen over het zijn van een animator? Dat klinkt toch een beetje saai. En valt er echt zoveel te leren over speelpleinwerk?” Wel, nee, de jongeren krijgen niet de hele dag door alleen maar theoretische lessen over speelpleinwerk. De cursus omvat ook diverse activiteiten, waarbij de deelnemers achteraf kunnen reflecteren op verschillende aspecten. Bovendien zijn de lessen zelf vaak interactief en boeiend, waardoor de betrokkenheid van de jongeren wordt gestimuleerd.
Door een mix van praktijkervaring, interactieve sessies en betrokkenheid bij het speelpleinwerk, biedt de VDS-cursus een dynamische en boeiende leerervaring. Het is een ideale gelegenheid voor jongeren om hun passie te ontdekken en te ontwikkelen, terwijl ze zich voorbereiden op een waardevolle rol als animator op het speelplein. Na mijn eerste cursuservaring kan ik niet wachten om deel te nemen aan volgende activiteiten en mijn betrokkenheid bij de VDS verder te vergroten.
Ik ben vol enthousiasme als lid van de kookploeg meegegaan, wat inhield dat ik een hele week lang moest koken voor de cursisten, instructeurs en mezelf. In ons hechte kookploegteam waren we met in totaal 5 personen, waardoor alles als een goed geoliede machine verliep. We verwenden de cursisten ’s ochtends met belegde broodjes en daarbovenop iets speciaals, zoals warme chocolademelk, verse pannenkoeken, eieren en spek. Tijdens de lunch serveerden we hen broodjes met zelfgemaakte soep.
Daarna kregen ze een tussendoortje, zoals een koek of een stuk fruit. Het avondeten bestond altijd uit een volledig zelfgemaakt gerecht, zoals worst met appelmoes en aardappelpuree, frietjes met hamburgers, pasta pesto of spaghetti. Als kers op de taart verrasten we hen met een zelfgemaakt dessert (zie foto hieronder). En tot slot, als afsluiter van de dag, ontvingen ze nog een tussendoortje in de vorm van een koek of fruit.
Maar daar houdt het niet op. ’s Avonds komen alle instructeurs samen voor een vergadering om de dag door te nemen, soms tot 1 of 2 uur ’s nachts. Na zo’n intensieve dag hebben ze ook honger, dus bereiden we nog een vijfde maaltijd, zoals versgebakken koekjes met thee, croque monsieurs of een taco-schotel.
Het koken neemt dus een groot deel van de dag in beslag, wat absoluut niet onderschat mag worden. Zowel de leden van de kookploeg als de instructeurs worden hier niet voor betaald. Desondanks zijn we allemaal gedreven mensen met een passie, die ondanks slaaptekort nog steeds voor de volle 110% gaan om de cursisten een geweldige tijd te bezorgen. Als lid van de kookploeg en instructeur kun je volledig jezelf zijn en op vrije momenten vaak gek doen, wat het geheel ontzettend leuk maakt.
Deze vrije momenten, de connecties die je opbouwt en de vriendschappen die ontstaan, creëren een fantastische band tussen iedereen. Dat is de reden waarom ik nog lang betrokken zal blijven bij de VDS als vrijwilliger en zal helpen bij vele activiteiten. Hopelijk bent u ook één van de volgende vrijwilligers.
Als u meer informatie wilt, vindt u hieronder de link naar de website en de Facebook-pagina van de VDS, waar u contact kunt opnemen.